background img

Onze ideeën

Website voor wereldgodsdiensten

De leerlingen zelf informatie laten opzoeken is niet alleen handig voor de leerkracht, het maakt ook dat de leerlingen ICT-eindtermen behalen (zie ICT diamant). Door zelf informatie op te zoeken doen ze ook aan 'leren leren' (zie eindtermen leren leren). De leerlingen kunnen zo op systematische wijze samenhangende informatie (ook andere dan teksten) verwerven en gebruiken. Laat je de leerlingen dit ook nog eens  samen doen en je bent ook bezig aan hun sociale vaardigheden (zie link).
Op deze website kunnen de leerlingen meer leren over de wereldgodsdiensten. Wij vinden deze website niet alleen visueel geslaagd maar ook interactief en interessant. We zijn er van overtuigd dat de kinderen hier meer van kunnen leren op een leuke manier. Het werkblad is te vinden op de website (zie linksboven).

Website SAM SAM wereldgodsdiensten (klik hier)


Stopmotionfilmpje maken

Stop-motion is een filmtechniek, waarbij ze foto's 'in beweging' achter elkaar plaatsen. Door de foto's te versnellen ontstaat er een filmpje.
 
Stopmotionfilmpjes zijn geweldig leuk om te zien, maar nog leuker om zelf te maken!
Het vak godsdienst is pas echt interessant als je de verhalen gebruikt. Om de verhalen echt tot leven te brengen kan je er een stopmotionfilmpje van laten maken door de kinderen. De leerlingen kunnen hiervoor lego, klei, papier, gebruiken... Zorg ervoor dat je een goede achtergrond ook hebt en een lamp! Je maakt de foto's met een digitale camera.
 Wij hebben de kinderen deze techniek zelf laten uittesten aan de hand van ons stappenplan.
Het verhaal dat ze zelf hebben nagespeeld met LEGO is 'De Barmhartige Samaritaan'. 


Een programma dat (bijna) elke computer heeft is 'Windows Movie Maker'. 
Wij hebben een stappenplan voor jullie gemaakt, zodat je het zelf ook eens kunt uittesten.










Wat vinden jullie ervan? Zouden jullie dit zelf willen uittesten? Hebben jullie het al eens uitgeprobeerd? Heb je nog vragen? Laat het ons hieronder weten!
Groetjes,

Kala en Leila






Digitale krant maken

Er bestaat een website: zelfkrantmaken.nl waarop je, zoals de naam al zegt, je eigen krant kunt maken. Het is een snelle toepassing dat zichzelf goed uitwijst.
Je kan dit voor verschillende onderwerpen gebruiken voor godsdienst: krant van goede daden (engagement), krant met allerlei godsdienstige verhalen (maar dan actualiseren), krant over wereldwonderen, ...

Wij hebben dit ook toegepast in de klaspraktijk. De kinderen mochten verhalen lezen over Maria en een krant over haar maken (haar goede daden). Ze konden het zo aan elkaar voorstellen.
Een voordeel van deze toepassing is dat de leerlingen de leerstof eigen maken en zo de verhalen creatief kunnen vormgeven.

Nadien kan je de resultaat ook uitgebreid bespreken en de inhoud bespreken.
Hier kan je alvast een stappenplan vinden:








 Veel plezier met de krantenmaker,

Groetjes,

Kala en Leila


Webschema's op tablet / computer maken

Brainstormen is de ideale manier om de leerlingen creatief te laten nadenken over een nieuw thema bijvoorbeeld 'Pasen'. Wij zijn op zoek gegaan naar manieren waarmee je dit ook digitaal kunt laten doen. Voor tablets en computers bestaat er de toepassing 'Simple minds' om snel en efficiënt woordwebs mee te maken.

De kinderen kunnen zo ieder een woord opschrijven. De leerlingen krijgen zo meer betrokkenheid, behalen zo ook ICT-doelen en denken na over het nieuwe thema. Wij hebben dit toegepast in de praktijk en de leerlingen waren er zo snel mee weg! We hebben ze eerst per drie/vier laten brainstormen en daarna hebben we de resultaten besproken.

Groetjes,

Kala en Leila



Chogger - Stripverhaal maken met ICT

Chogger is een handig programma om stripverhalen mee te maken. Wij hebben dit ook zelf uitgeprobeerd. Wat heb je hiervoor nodig? Computer, webcam / digitale camera. Het lukte niet goed op de tablet, maar daarvoor hebben we een alternatief gevonden (zie onze vorige blogpost).

Stripverhalen maken is een leuke en actieve werkvorm. Wij hebben dit zelf uitgetest in de stageklas met het paasverhaal. De leerlingen kregen dan allemaal een andere dag van de goede week. Je kan ze al de verhalen laten doen, of je kan elk groepje een ander verhaal geven en ze van elkaar laten leren. Het is belangrijk dat je ook leuk materiaal voorziet waarmee ze kunnen uitbeelden. Tenslotte moet je genoeg tijd nemen om het verhaal ook te bespreken, dit kan je doen aan de hand van de strips.

Heb je niet genoeg computers/digitale camera's? Je kan ook één hoek maken waar ze een fotostrip kunnen uitwerken.

Onze leerlingen waren alvast heel enthousiast bij het maken van de strip! Ze waren erg betrokken en heel actief bezig. Belangrijk is dat je iedereen een andere rol geeft: camera, materiaal, uitbeelden, computer,..








Veel stripplezier!
Groetjes,

Kala en Leila

Comic strip it! Stripverhaal maken met ICT




Comic Strip it! is volgens ons het ideale programma om een digitale strip te maken. Dit programma is wel enkel geschikt voor Android (zoals de Samsung tablet). Deze app is hier (link) te downloaden op Google play. Wij hebben met de gratis versie gewerkt! Een enorm succes.

Een digitale strip kan als verwerking gebruik worden om een (godsdienstig) verhaal uit te beelden. De leerlingen kunnen zo op een creatieve manier het verhaal aan elkaar tonen. Je kan ook één verhaal nemen en dan in stukken verdelen. De leerlingen kunnen zo bijvoorbeeld met meerdere in hoeken werken en doorschuiven. Ze krijgen dan materialen dat bij het verhaal horen: bijvoorbeeld palmtakken.

 Wij hebben dit zelf ook uitgeprobeerd in de stageklas met het Paasverhaal. Een enorm succes! Het wordt daar nog steeds gebruikt door de leerlingen en de leerkracht. De gemaakte stripverhalen kan je nadien volop bespreken. 





Heb je Apple? Er bestaan ook andere varianten, bijvoorbeeld: 'Strip Designer' (link Itunes). Je kan ook strips maken op de computer met een webcam: Chogger (link) is hier ideaal voor. We zullen hier binnenkort ook een blogpost over maken.

Wat vinden jullie van digitale strip tijdens de lessen godsdienst? Zou dit een meerwaarde kunnen hebben? Zou je het zelf willen uitproberen? Laat het ons weten bij de reacties.
Groetjes,

Kala & Leila

Godsdienstlessen met ICT


Vind je ICT en godsdienst een vreemde combinatie? Wij denken daar toch anders over. Wij, Kala en Leila, gaan op zoek naar ZINvolle ICT-toepassingen, die je als leerkracht lager onderwijs kan gebruiken tijdens de lessen godsdienst. ICT biedt verschillende mogelijkheden en zorgt ervoor dat je als klasleerkracht kan vernieuwen, dat de leerlingen actief de leerstof ontdekken, en zo veel meer. Het is voor ons belangrijk dat ook kern van de les behouden blijft en hier proberen we naar te streven. Zoals anderen op weg zijn naar meer zin in het leven (denk aan de bedevaart naar Compostela, trektocht in de woestijn, wandeling in de natuur...), zijn wij op weg naar interessante godsdienstlessen mét ICT, ga met ons mee.

http://www.heise.de/imagine/5t3eDOFuKKWXd6i8czKwgoDavDk/gallery/der-Goldene-Weg.jpg

Groetjes,


Kala & Leila
Leerkrachten in wording, Thomas More Turnhout